вівторок, 16 серпня 2011 р.

Лікувальна глина

Про те, що Закарпатська область є унікальною курортною зоною України, знають усі. Саме тут розташовані основні санаторно- курортні заклади держави, профспілок, приватні, які непогано зарекомендували себе і їх взнають у світі. На території нашої області є більше 600 джерел мінеральної води, значна частина якої використовується медиками для покращення здоровя народу. Сформовані протягом 20 ст. основні санітарно-курортні зони краю творчо використовують природні ресурси, якість яких нічим не уступаються світовим стандартам, хіба що соціальною інфраструктурою.
Але за останні роки наші курорти шагнули вперед і з кожним роком покращують свої можливості та методи лікування.

Більшість санаторіїв базуються в основному на місцевих мінеральних водах.Та чомусь не всі природні багатства нашого краю використовуються санаторіями та курортами.Дуже цінним і специфічним мінералом є бентонітова глина. Різноманітні види якої зустрічаються всюди. На території Виноградівського району ще в 50-х роках ХХ-ст. було відкрито і розроблено родовище Горбківської глини, що охоплювало територію земель сільрад Веряці, Черни і є одним із найбільших на Україні. Запаси цінної сировини глини становить 200 млн.тон. Корисне і потрібне родовище почали використовувати тільки для хімічної, геологорозвідувальної, металургічної, харчової промисловості.Тисячолітня традиція використання глини в медицині,на жаль, забулося.
На місці родовища було побудовано потужний глино-бентонітовий завод, який випускає суху мелену глину для металургічної промисловості. За своїм хімічним показником наші бентоніти можна використовувати в харчовій промисловості: очищувати питну воду, вино.

Дане родовище бентонітів утворилося туфенно-осадковим шляхом.Найбільш відомі родовища цього типу – Горбківське та Хижанське.Горбківська глина залягає у вигляді горизонтального пласта товщиною 10-12 м. на туфітах вугленосних глинах . Вона багата на кремній.А він , як відомо, такий елемент, що здатен перетворювати хімічну, фізичну, механічну енергію у життєдіяльну силу організму і є дуже необхідним для живих організмів.
Нам відомо, що вчені Ужгородського Національного університету займалися розробкою біодобавак із вмістом глини,цеоліту та інших природніх інгредіентів.Але через зміну суспільно-політичного устрою в державі так і не було доведено до кінця розпочату справу. 
Сьогодні хімзавод роздержавлено і він став приватним - ЗАТ «Затисянський хімзавод» Власники акцій не дуже переймаються реальним станом справ підприємства ,а шукають інші прибутки,розірвавши при цьому стратегічні зв*язки із російськими партнерами, які вони мали.До чого тільки не прагнули тут: і золото хотіли вимивати, і хімічні добрива виробляти, і цеглу випалювати та основний інженерно- технічний персонал підприємства розїхався, а завод втратив свою потужність.У результаті таких обставин власнику заводу прийшлось відмовити від землі і родовища бентоніту на Чернянських землях, які залишилося без господаря і не приносить користі нашій територіальній громаді.
Із давніх-давен люди знали,що глина може знімати біль,поглинати токсини,і навіть убивати хвороботворні бактерії. Деякі жителі нашого села практикують накладати її на рани, забої- наступає полегшення. І що головне –глина найдоступніша з усіх можливих засобів лікування - не має побічних ефектів.
Глину дуже цінили завжди. А такі відомі зачинателі медицини як Гіпократ, Арістотель вважали її ліками над усіми хворобами.І сучасна медицина використовує у своїй практиці лікувальні властивості цього мінералу. В основу лікувальної дії лежить тепловий, механічний та хімічний фактори. Про ці унікальні властивості глини ще не всі усвідомлюють. Але не за горами той день, коли людство обернеться обличчям до цього природнього мінералу, без якого не може бути життя.
Нещодавно група вчених УжНУ на чолі з доктором медичних наук І.С.Лемком провела виїздне обстеження місцевості нашого родовища. У своїх рекомендаціях вчені стверджують, що глина Горбківського родовища годиться для застосування в медицині.Попередня оцінка доступної інформації свідчить про те, що її можна застосувати для лікувально-оздоровчих факторів даного регіону у комплексі з іншими природніми компонентами. Для втілення даної ідеї в життя є всі необхідні фактори: родовище, земельна ділянка (більше 30 га.) всі необхідні комунікації: вода, електрика,газ, дорога.
Місцевість , де розташоване родовище знаходиться на висоті 150-230 метрів над рівнем океану звідки відкривається прекрасна панорама пейзажів і вона буде приваблювати любителів курортного відпочинку.
Дане родовище знаходиться на віддалі 4 км. від ст. Королево.Поруч дубові ліси першої категорії. Рядом- свердловина із чистою і прісною водою.На розкритому і залишеному карєрі бентонітів можна організувати грязьові басейни. Вчені із обласного університету готові розробити методику лікування глиною найрізноманітніших хвороб.

Всім, кого цікавить природна екзотика, хочу порекомендувати, хоча б один раз на тиждень провести нанесення сметаноподібної нашої глини на голову, і ви відчуєте полегшення і будете мати гарний і здоровий вигляд.

А тим, хто має проблеми із захворюванням опорно- рухового апарату, пропоную на ніч прикладати теплі глиняні компреси. Не пожалієте. Розбухшу глину попередньо розведіть 10% розчином кухонної солі, підігрійте до температури 37 градусів. На курс через день використовуйте 12-15 процедур.
А ще цікаво буде знати всім, що сільські дівчата ніколи не користувалися парфюмерними виробами.
Їх замінювали глиною, яку наносили на обличчя, додаючи до цього сметану, жири, сік рослин і мали гарний, здоровий вигляд.
Звичайно, що є дуже багато методів лікування глиною, та у нашій статті ми ставимо іншу мету- привернути увагу до даного родовища інвесторів.Наша сільрада розробила програму , яка базується на бентонітове родовище, яке ми плануємо творчо використати для рекреаційної зони.

Враховуючи дані природні багатства, на місці родовищ можна відкрити глинолікувальні басейни, аналогів у Західній Європі та у нашій державі ще не має.
Презентуючи дану програму в Сату-Маре (Румунії) ми одержали схвальні відгуки від наших сусідів, бо -у них таких природніх мінералів недостатньо. Для втілення даної ідеї в життя- необхідні досить значні кошти, а у регіоні вони відсутні, тому можливе спільне написання грантів до Євросоюзу, який обіцяє підтримку.
Наша сільрада запрошує до співпраці вітчизняних та зарубіжних інвесторів.Нам обіцяє підтримку районна рада та держадміністрація Виноградівського району, бо майбутнє нашої громади у розвитку лікувально- оздоровчих комплексів на основі природніх місцевих мінералів..

                                            Чернянський сільський голова В.В.Івашко.













.

Немає коментарів: