неділю, 4 вересня 2011 р.

Наша освіта


Головну роль у виникненні і розвитку освіти в нашому селі відіграло християнство,інструментарієм якого стали церковнослужителі місцевої церковної громади.Яка була їх роль в цьому процесі, як розвивалася освіта в селі в новий час, розглянемо нижче.
В х1х ст.освіта набуває світського характеру. Починається побудова окремих від церкви шкільних приміщень, хоча й з учителями-дяками, тобто церковнослужителями. В Черні таке шкільне приміщення було побудовано в 1846 році. Воно мало один клас. В 1883 році клопотаннями місцевого пароха- о.Василія,ця будівля була реставрована й розширена. Знаходилась вона на території сільського кладовища.

У 1902 році в історії школи настає новий період. Він повязаний із побудовою нового шкільного приміщення,побудову якого зініціював тогочасний парох Олександр Волковський. Ця школа була зведена біля нової камяної церкви в центрі села.
Відомо, що першим дипломованим спеціалістом у сел
і був греко-католицький дяк Іван Довжан.Після нього директорував у школі син Івана – Петро, який у Черні пропрацював 36 років і на 57 році життя помер.
В 1922 році у Черні була відкрита державна школа, але із-за відсутності приміщення церковна громада передала в оренду своє приміщення , за що в касу громади щорічно платили 700  чеських корун. Після смерті Петра Довжана директором призначено Івана Дорогія ( 1822-1924 ). Але він не вжився із церковною громадою і вимушений був залишити село. У вересні 1924 року в село Черна із села Багажирово був переведений Бокотей Гейза. У 1925 році житель села Горбки Петро Міговк  закінчив Ужгородську семінарію, став дипломованим спеціалістом і одержав направлення у наше село. За працьовитість і великий розум швидко набув великої популярності. Ніхто не знав, що в майбутньому Петро Міговк стане відомим Закарпатським поетом. Учні того часу згадують, що він організував шкільний вертеп і на зібрані кошти купив книжки, географічні карти для школи.
На 1 вересня 1936 року у Черні була 5-класова державна школа, в якій працював Дорогій Іван (директором).
У звязку з відсутністю повних даних про працівників школи за період 1936-1957 роки зереглися лише дані про тих вчителів, біографії яких збереглися у шкільному архіві.
Нестеренко Ніна Михайлівна 1922 року народження. Працювала спочатку піонервожатою. Пізніше працювала вчителем початкових класів.
Чейпеш Михайло Михайлович 1922 року народження. В 1948-1954 роках працював директором школи.З1964 року вчитель математики.
Добра Марія Василівна 1923 року народження. Працювала вчиттелем біології та географії.
Добош Федір Михайлович 1926 року народження. В Чернянській школі працював з 1948 року. В 1957 році займає посаду бібліотекаря шкільної бібліотеки.
Зі спогадів вчителя української мови та літератури тих часів Громовчук Марії Яківни та завідуючого шкільною майстернею Добош Федора Михайловича , наступні події розвивалися так. Восени 1956 року Голова Районного виконавчого комітету Керечан завітав у село Черну і пообіцяв директору школи Добрі Олексію Юрійовичу, голові сільської ради Фрегану Івану Павловичу, що у селі Черна побудують школу.На другий день засідав Районний Виконавчий комітет. Потрібно було представити план будівництва майбутньої школи. В районі його було затверджено , однак грошей виділено не було. Поскільки стало зрозумілим, що без активної участі жителів села, школи не збудувати, то її будівництво розпочалося з безпосередньою участю чернян. Будувати школу з підручних матеріалів , якими були камінь та глина. Камінь брали з місцевого лісу. Місцева глина стала матеріалом для  виготовлення саману, якого будували стіни. Всіма правдами і неправдами вдалося « добути» лісоматеріали для школи.
В кінці кінців школа була збудована. Це сталося в 1960 році. Великий внесок у прцес побудови школи зробив її тодішній директор школи  Добра Олексій Юрійович. Народився він 27 серпня 1926 року в селі Черна де і навчався. Директором восьмирічної школи  став у 1954 році , а школу розпочав будувати  в 1957 році, до цього приклав багато сил і здоровя. Закінчив будівництво в 1961 році , будучи важко хворим посаду залишив в 1965 році.
З 1965 року посаду директора займав Громовчук Антон Іванович.Народився Антон Іванович 1929 року. За спеціальністю – філолог, викладач російської словесності. З часом його директорування  повязаний новий етап в історії школи.Його суть полягає в реорганізації школи в середню.
З іменем Громовчук А.І. повязана і діяльність учнівської виробничої бригади, що існувала в період з 1977 по 1980 роки.ЇЇ очолював Касинець Йосип Михайлович. Діяльність Громовчука А.І. обірвала смерть. Після його смерті в 1990 році посаду директора займає Івашко Василь Васильович. З його іменем повязаний новий етап в історії школи.
Івашко Василь Васильович – діловий, здібний керівник, який щиро вболіває за долю рідної школи, яку і сам закінчив у 1961 році. Уроженець села Черна , філолог за фахом, не обмежується в діяльності по спеціальності. Районний депутат кількох скликань. З 1982 по 1989 роки займав посаду сільського голови. В 2006 році знову був обраний сільським головою, а директором школи  назначено Світлик Марту Іванівну- жительку села Новоселиця, вчитель української мови та літератури.

Немає коментарів: