неділю, 25 листопада 2012 р.

Урочистості в с.Черна


21 листопада Архієпископ Хустський і Виноградівський відвідав село Черна, де в місцевому храмі провів Архіерейську службу Божу. З усіх навколишніх сіл зібралися вірники православної церкви, щоб відзначити Престольне свято села, а також 130 річчя місцевої церкви.

Таких високих гостей Черна зустрічала радо, бо на урочистості були запрошені і представники румунської православної церкви. Делегацію очолювала голова села Тарна Маре п. Моніка Собіус. Представники української православної та румунської церков зустрілись тут вперше і домовилися про співпрацю в рамках транскордонного співробітництва. Ідею зустрічі благословив Архієпископ Марк.

Група вірників села була нагороджена грамотами та відзнаками єпархії, а також місцевий священник о. Лях Васілій одержав найвищу нагороду – служити Службу із відкритими царськими воротами. За 32 роки духовної служби у селі о. Василій зумів зоорганізувати громаду навколо церкви. Особистим прикладом привернув до храму багато сімей .

За ці роки було всього: і гіркого і солодкого. Та найбільшою радістю для отця Василя є те , що до церкви пішла молодь, а значить , що село житиме і процвітатиме. Після служби Архієпископ зустрівся з учнями недільної церковної школи « Галілея». Вони читали вірші та співали пісні, а директорка будинку культури Пантьо Марта та художній керівник Плиска Роман виконали фольклорні пісні про Сегетський судовий процес над вірниками Марамориша і цим самим розпочали заходи до сторіччя його.

Сільська бібліотека до цієї події випустила спеціальний буклет, який дарували всім присутнім.

                                                                 Ірина Росоха завідувачка бібліотекою – філією с.Черна

.

.
Представники української та румунської православних церков біля посадженого дерева на подвірї церкви – лавра благородного